Profesyonel Sürücülerin Özel Durumu

Profesyonel Sürücülerin Özel Durumu

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız ve Almanya’ da şoför olarak çalışmak mı istiyorsunuz? 

Türkiye’ den Almanya’ya giden profesyonel sürücülerin istihdamına yönelik; 

SRC Belgesi 1,2,3,4 sahipleri: Federal İş Ajansı'nın (BA) istihdamını onaylaması halinde, Almanya'da resmi eğitim almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kamyon, tır veya otobüs şoförü olarak çalışabilir. Bölüm 24a Paragraf 1 BeschV uyarınca onay, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D veya DE(SRC Belgeleri 1,2,3,4) sınıfı belgesine sahipseniz ve mesleğinizi son 5 yılda en az 2 sene yapmış olmanız halinde bu özel durumdan yararlanabilirsiniz.  

Henüz AB veya AEA sürücü belgesine sahip olmayan ve henüz AB veya AEA (hızlandırılmış) temel yeterliliğe sahip olmayan başvuru sahipleri varsa, gerekli yeterlilikleri elde etme fırsatınız olması koşuluyla, buna alternatif bir faaliyette çalışabilirsiniz. Buda demek oluyor ki Türkiye’de almış olduğunuz belge Almanya’ ya ilk gittiğiniz süre zarfından itibaren 6 Ay geçerli olup, bu süre zarfı bitmeden hızlandırılmış program ile ehliyetinizi AB ve AEA ehliyetine çevirmeniz gerekmektedir.  

Almanya’dan mesleğiniz ile ilgili bir iş sözleşmenizin olması ve akabinde kanıtlanabilir mesleki yeterliliğiniz ile alınacak denklik belgesi ile birlikte Vize başvuru süresince dil yeterliliği istenmeyecektir(İşverenden bağımsız.) Yeterlilik tedbirlerine katılmak için giriş, Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesinin B1 seviyesinde Almanca dil becerilerine sahip olduğunuzun kanıtını gerektirir. 

Müstakbel şoför 45 yaş ve üzerinde ise, o güne kadar yeterli emeklilik maaşı aldığını belgelemeli veya ödenecek brüt yıllık maaş, genel emeklilik sigortasındaki yıllık katkı payı tespit limitinin en az yüzde 55'i kadar olmalıdır. Bu kuralın dışında 45 yaş üstü profesyonel sürücülerin istihdamı engellenmektedir. 

Önemli: Vasıflı çalışan zaten gerekli temel niteliklere veya AB veya AEA sürücü belgesine sahipse, sorumlu göçmenlik dairesinde hızlandırılmış vasıflı işçi prosedürüne başvurarak girişi hızlandırabiliriz. Tüm şartların karşılanması halinde oturma izni (Bölüm 24 Paragraf 2 BeschV ile birlikte Bölüm 19 Paragraf 1 İkamet Yasası) verilebilir.